Login
+Follow
Login

Att välja kokkärl

By Friluftsmat med Anders Klint on 2014.04.30 In Stormkök Utrustning

En friluftskock som är beväpnad med rätt kokkärl, kan göra måltids magi. Tänk på följande riktlinjer när du köper ditt frilufts kokkärl – det kan betyda skillnaden mellan katastrof eller framgång.

Materialet: Den yta du väljer att laga mat på är det mest väsentliga delen när du ska välja ett friluftskök. Och prestanda är mest märkbara när tillagningen är över och rengöringen har påbörjats. Att välja det bästa materialet för dina behov börjar med dina behov och typ av aktivitet.

Aluminium: Det är tyngre än titan, men lättare än rostfritt stål. Det är också det mest prisvärda alternativet och mycket känsliga för slitage. Även om det värms upp snabbt, aluminium fördelar inte alltid värmen jämnt, värmen stannar direkt under värmekällan. Aluminium köksredskap är bäst för dem som inte kommer att använda det så ofta, eller bara använda till att koka upp vätskor. En koppar botten hjälper till med värmefördelning och ökar livslängden för produkten, men kommer att lägga lite vikt på din packning.

Rostfritt stål: Solid och stel, rostfritt stål är bra på att fördela värmen. Det är mycket lättare att rengöra än aluminium, men fortfarande ganska värdelöst att använda till att steka i. Med en kombination av kopparbotten så är detta material det som jag själv föredrar, när det gäller lättvikts kastrullset.

Titanium: Det här är den mest lätt alternativet och är tålig och lätt att rengöra. Det är dyrare, men för de som lagar mat ofta så är det en god investering.

Materialet: När du är på en friluftstur så kanske du väljer att inte ta med något mer än en kastrull att koka vatten för din frystorkade mat. Men är du lite mer ambitiös då kanske du vill förbereda en mer sofistikerad måltid. Och om du utgår ifrån att planering är det viktigaste steget för en friluftskock. Det första steget i planeringen av ditt friluftskök: Är det uppenbara att skapa en lista på de måltider som du är mest sannolikt kommer att laga. Sedan nästa faktor i hur många människor du kommer att laga mat åt. Utifrån dessa beräkningar kan du bestämma rätt storlek på grytor och pannor och självklart material för dina behov.

Diameter: Denna mätning är det totala ytan över botten av din kastrull/stekpanna. Om basen sprider värmen jämnt, då kan du få en kastrull eller stekpanna med en bas mycket större än brännarens storlek. Om inte, så är det bäst att hålla en diameter som inte är större än själva brännaren.

Djup: Djup är viktigt om du kokar vatten eller skapar andra vätskebaserade rätter som en soppa eller sås. En grund panna betyder mindre utrymme för att laga mat . Men om du planerar att laga ris och koka mycket vatten, se till djupet av din kastrull/panna tillåter minst fyra koppar för en standard måltid för två personer.

Volym: Det här är helt enkelt hur mycket utrymme det kokkärl ska kunna innehålla. En bra tumregel är att en tallrik med mat är ungefär två koppar. Detta är mycket grovt, och du måste tänka på om maten är tät (som bönor) eller inte tät (som popcorn) – från detta du ska kunna avgöra om dina kastruller/pannors volym är tillräckliga för dina behov.

Individuella val: Detta beror mer på var du kommer att laga mat än vad. Om du bär din utrustning i på ryggen eller i en torr låda i en kanot  så är det helt olika förutsättningar och möjligheter. Kanotisten kan till och lyxa till med gjutjärn, som exempelvis dutch ovens!

Handtag VS Inget handtag: Även om handtagen är bekväma, så kan de vara obekväma i packningen eller i en pack låda. Om utrymmet kommer att bli ett problem så ska du leta efter kokkärl med ett löst hanttag och även köpa en tång, som är tillräckligt små för att förvaras i kokkärlen. (Pro tips: Ett par värmetåliga handskar gör att du inte behöver inte bränna fingrarna . .)

När du handlar för rätt kokkärls set, alltid försök alltid föreställa sig först vad du vill laga för mat och vilken typ av aktivitet du kommer att använda dina matlagningsprylar. Det kommer att begränsa ned dina val kraftigt. Därifrån är det en fråga om vikt och kvalitet kontra pris. Ju mer du kommer att använda dina köksredskap, desto mer kommer du vill investera för att se till att den håller länge.

Lycka till!

Friluftskocken

Northern light coffee

1 Responses to "Att välja kokkärl"
Related post from other blogs

   Comments (1)

   Leave a comment

   E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
   *
   *

  Om friluftskocken

  Under mitt mer än trettio år långa arbetsliv har jag arbetat som kock, har jag till skillnad från de flesta andra kockar gjort en yrkesmässig gourmetresa i vildmarken.

  Följ mig på Facebook
  +Follow

  Login