Login
+Follow
Login

Biltong

By Friluftsmat med Anders Klint on 2015.01.08 In Konserverad mat Snacks och godis Torka Mat själv

biltong 7

Nu är du sugen på torkat kött. I Afrika lever man just på torkat kött: Biltong. Just biltong är lyckan eftersom det är både nyttigt och gott! Det borde faktiskt förbjudas eftersom det är starkt beroendeframkallande. Om det är ett recept som du måste prova så är det just Biltong…resten är överkurs. Du kan leva på Biltong. Biltong är livet.
Biltong

Biltong säljs precis överallt i Sydafrika. Ofta vid vägkanten, men också tillsammans med lösviktsgodis, i köpcenter och på bensinstationer. Du skall självklart inte köpa det, eller behöver heller inte resa till Södra Afrika för att få tag i detta, självklart ska du fixa detta själv. Biltong kan göras på allt rött kött, tamboskap, älg, hjort eller som jag brukar att göra det på renkött.

Det här behöver du:
– 2 kg av vilken styckningsdel som helst faktiskt, men jag föredrar flanken
– grovt salt
– grovmalen svartpeppar
– grovmalen koriander (inte bladen) (viktigt!!)
– äppelvinäger (eller annan vinäger)

Skär köttet i 2 cm breda och 2 dm långa stycken. Skär längs med fibrerna i musklerna! Salta nu rikligt runt om och låt köttet ligga i detta i ca 1 timme. Skrapa och torka av allt salt; tvätta ej. Doppa nu köttbitarna i vinäger. Låt vinägern rinna av. Torka ej med papper. Nu är det dags att ta svartpeppar och koriander (samt kanske chilipeppar) och klappa på detta på köttet.

Nu är det klart att ”tillaga” köttet!

I Afrika hänger man upp det på en torr kall plats för torkning. Man kan ha en fläkt som blåser. Detta fungerar inte hos oss eftersom det är för fuktigt. Man kan skaffa en ”livsmedelstork”. De sydafrikaner jag träffat i Europa har förstås en sådan. Men det är fusk. Dessutom är dom små, för små för oss. Så vi måste antingen göra det i en hemmagjord ’Biltong box’ eller i vår ugn.
Biltongbox

En Biltong box är en tillsluten box gjord av trä (eller t.o.m. papplåda) med gjorda hål och en 60 W glödlampa. Det är faktiskt bara att hänga köttet från taket och ha glödlampan på botten av lådan. På 3-4 dagar har glödlampan torkat köttet! Detta fungerar utmärkt. Detta är ingen snickerihandbok så för oss finns det ytterligare en metod: Ugn!

Sätt ugnen på 75 grader. Finns varmluftsugn är detta bäst! Har du inte varmluftsugn bör du rotera gallerna under själva processen. Lägg in köttet på ett galler i mitten av ugnen, men det går också bra att göra en större sats och fylla ugnen med galler. Längst ner måste du ha en panna för att fånga upp vätska som droppar. Låt nu ugnen stå på, med luckan på glänt, i ca. 10 timmar ungefär. Vill man ha torrare kött, vilket jag själv vill, så kan man stå på sig i ytterligare upp till sex timmar. Viktigt är att kontrollera hela tiden så att det blir perfekt (allt beror ju på värmen, typ av ugn eller hur öppen luckan står).

Köttet håller sig i upp till två veckor i rumstemperatur. Men, om du har kött kvar efter två veckor måste något vara fel…på dig (eller så har du missförstått receptet).

Biltong 5

1 Responses to "Biltong"
Related posts
Related post from other blogs

   Comments (1)

   Leave a comment

   E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
   *
   *

  Om friluftskocken

  Under mitt mer än trettio år långa arbetsliv har jag arbetat som kock, har jag till skillnad från de flesta andra kockar gjort en yrkesmässig gourmetresa i vildmarken.

  Följ mig på Facebook
  +Follow

  Login