Login
+Follow
Login

Det viktigaste jag lärde mig under 15månader som Atackdykare

By Friluftsmat med Anders Klint on 2013.10.30 In Uncategorized

Jag gjorde min militärtjänst som Atackdykare på Musköbasen och på Rindö utanför Waxholm. Det var 15 långa men mycket värdefulla månader. För mig som friluftsintresserad gav det extra mycket i form av kunskap om hur man använder utrustning, tar hand om sig själv ute och hur mycket man faktiskt klarar!

Det handlar inte om utrustningen utan hur man använder den.

Mycket av den untrustning som vi hade var gammal, tung och fungerade lite sisådär. Utan Gore-Tex, självuppblåsande liggunerlag och annat men med massor av militär materiel i form av vapen och radioutrustning rörde vi oss över stora avstånd. Övningarna gjorde också att det inte alltid fanns möjlighet att hålla sig mätt eller torr. Dock gjorde vi det bästa av det vi hade, om ventilationen var dålig i plaggen öppnade vi blixtlås lite här och var, om kängorna läckte så strumporna blev blöta torkade vi dem mot kroppen och om kängorna gav oss skavsår såg vi till att tejpa fötterna ordentligt. Två saker man kan ta med sig är: det fungerar att vara ute i tuffa förhållanden med relativt enkel utrustning, du behöver kunna utrustningen för att få den att fungera optimalt.

Man klarar mer än man tror

Övningarna var ofta tuffa och vi fick pressa oss till gränsen för vad vi klarade. Den typen av ansträngning ger ett självförtroende, man vet att även om man blir blöt, kall och kvar i skärgården några dagar extra utan mat så klarar man det. Den insikten har ofta hjälpt mig att hålla mig lugn i pressade situationer. Det kanske blir obehagligt men det löser sig!

Disciplin

Upplevelsen blir på det hela mycket trevligare om man har disciplin och gör det man vet att man ska fast det är motigt. Förstärk av innan du börjar gå, de första minuterna blir kalla men du svettas inte i onödan och slipper stanna och ta av ryggsäcken för att ändra klädsel. Även om det är lite krångel ta tid att byta sockor ofta för att hålla fötterna torra. När det blir jobbigt är det lätt att börja slarva men grunderna men så fort man börjar hoppa över att dricka slarvar med strumpbyten går det utför…

Rutiner spara tid

Försök skapa rutiner för raster, matlagning och tältuppsättning. När man utför uppgifterna på ett liknande sätt lär man sig att bli snabbare. Det är också lättare att effektivisera om man inte gör helt olika varje gång. Testa olika variationer och se vad som passar bäst för dig. Rutinerna hjälper dig också med disciplinen och det blir svårare att glömma bort moment. Försök att alltid packa ryggsäcken på samma sätt så hittar du alltid det du letar.

Lumpen slussning

 

2 Responses to "Det viktigaste jag lärde mig under 15månader som Atackdykare"

  Comments (2)

 1. Roger Olsson wrote:

  1959 atackdykarutbildning / ubåten Spiggen.
  En oförglömlig & lärorik tid.o

 2. Leave a comment

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
  *
  *

Om friluftskocken

Under mitt mer än trettio år långa arbetsliv har jag arbetat som kock, har jag till skillnad från de flesta andra kockar gjort en yrkesmässig gourmetresa i vildmarken.

Följ mig på Facebook
+Follow

Login