Login
+Follow
Login

Elda ekologiskt – 3 tips

By Friluftsmat med Anders Klint on 2013.10.17 In Eko

Att tänka på när du eldar

1. Skippa tändvätskan, gasol- och engångsgrillen

Tändvätska tillverkas oftast ur paraffin som är ett fossilt bränsle, även gasol är ett fossilt bränsle som avger koldioxidutsläpp när den förbränns. Engångsgrillen är ofta preparerad med tändvätska av paraffin, men här är den största miljöboven aluminiumformen eftersom det går åt mycket energi och fossila bränslen vid tillverkningen.

Använd istället: näver eller andra naturliga tändmaterial du finner i naturen, tändpapper med stearin eller se till att din tändvätska är gjord av etanol. Istället för engångsgrill kan du se till att använda grill-, eld-platser med fasta eld städer.

2. Vad har kolet för märkning?

Om du ska använda grillkol, använd då den som är SIS-märkt, vilket innebär att kolet kommer från ett trä som inte är kemiskt behandlat. Är grillkolet dessutom FSC-märkt innebär att skogen förmodligen är bättre skött ur miljösynpunkt.

3. Var kommer maten ifrån?

Att tänka på vad man tillagar vid sin lägereld är minst lika viktigt. Grilla KRAV-märkta grönsaker och mindre bitar av naturbeteskött. Att välja livsmedel som är närproducerade minskar utsläppen av transporterna och främjar lantbruket i våra nordliga länder.

Lycka till med att elda ekologiskt!

2005_0730JALGES_POLARS0049

0 Responses to "Elda ekologiskt – 3 tips"

    Comments (0)

    Leave a comment

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
    *
    *

Om friluftskocken

Under mitt mer än trettio år långa arbetsliv har jag arbetat som kock, har jag till skillnad från de flesta andra kockar gjort en yrkesmässig gourmetresa i vildmarken.

Följ mig på Facebook
+Follow

Login