Login
+Follow
Login

Fisk på ved

By Friluftsmat med Anders Klint on 2016.01.29 In Inspiration Lunchidéer Menyplanering Middagsrecept Vilda Recept Vilda växter

Anders med fisk

Det finns många häftiga sätt att laga mat vid lägerelden. Allt ifrån att snabbhalstra grillspett till att helsteka rostbiff i kokgrop där glödheta stenar gör jobbet.

En metod som är lätt och ger ett härligt resultat är att använda en bit blött trä att laga fisk på. Det ger härliga aromer åt fisken som dessutom blir försiktigt tillagad och därigenom saftig.

Tillvägagångssättet är urgammalt och kommer från Nordamerika. På den amerikanska östkusten praktiserade urbefolkningen en enkel metod för att laga till större fiskar och köttbitar. Man anlade en eld och när den började glöda placerade man drivved på glöden och ovanpå drivveden lagade man sedan fisken, hel eller utfläkt. På så sätt grillröktes fisken långsamt, ibland i många timmar, och blev fin och god. Det är föregångaren till dagens plankstekar. I vissa fall lutade man också drivveden mot en pinne så att fisken tillagades diagonalt, ibland hängde man upp fisken i ett snöre över glöden.

Grilla fisk på ved. Blötlägg vedbiten först så kan den ligga direkt på glöden och sedan fungera som tallrik vid servering.

Antal portioner: 6-8

Ingredienser
800 g – 1 kg färsk fiskfilé med skinn

Marinad
1 dl soja (kikkoman)
2 msk röd currypasta

Gör så här

 1. Börja med att lägga ett exempelvis björkträ i blöt i 1 dygn – detta är viktigt – annars tar det fyr i träet!
 2. Blanda alla ingredienserna till marinaden.
 3. Skär fisken i en bit som passar vedträet – låt skinnet vara kvar. Lägg fisken på vedträet med skinnsidan ner och pensla på rikligt med marinad.
 4. Lägg sedan hela vedklabben med laxen mitt över glöden och täck fisken med aluminium folie.
 5. Eftersom det är röken som ger den goda smaken ska du försöka ha is i magen och inte lyfta på folien. Lyft efter ca 15 – 20 minuter, tiden beror på tjockleken på fisken
 6. Servera fisken direkt på vedklabben med exempelvis potatismos eller ris till.

God fiskelycka och smaklig måltid!

 

färdig fisk

0 Responses to "Fisk på ved"

  Comments (0)

  Leave a comment

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
  *
  *

Om friluftskocken

Under mitt mer än trettio år långa arbetsliv har jag arbetat som kock, har jag till skillnad från de flesta andra kockar gjort en yrkesmässig gourmetresa i vildmarken.

Följ mig på Facebook
+Follow

Login