Login
+Follow
Login

Förlust av näringsämnen i torkade livsmedel

By Friluftsmat med Anders Klint on 2013.09.03 In Torka Mat själv

Har du någonsin undrat om färska livsmedel innehåller samma näringsämnen som sin torkade motsvarighet? Låt oss undersöka vad som händer när maten torkas. Det finns fyra grundläggande steg i att bevara mat genom torkning –

1. Skörd

2. Förvaring

3. Bearbetning

4. Torkning

Rå, färsk mat i det ögonblick den skördas innehåller den högsta halten av näringsämnen, men dessa börjar avta efter skörd när det utsätts för ljus och luft under hanteringen. Ytterligare förlust av näringsämnen uppstår när maten genomgår förberedelser (skalning, skivning, hackning), och när den ytterligare en gång utsätts för värme för konservering och förvaring. Således bevaras maximalt med näring när maten torkas så snart som möjligt efter den skördas/plockas.

Några viktiga punkter

I samma ögonblick som du börjar använda kniven i färska livsmedel och exponerar för väder och vind, inträffar första steget i förlust av näringsämnen. Exempelvis betakaroten (ett förstadium till vitamin A) och vitamin C (askorbinsyra) minskar när livsmedel torkas.

Näringsämnen som går förlorade i kommersiellt torkade livsmedel varierar mellan 30 – 50% för C-vitamin och 20 – 30% av vitamin A. Variationen är mycket större för färska livsmedel och självklart så kan du själv påverka att näringsämnen bättre bevaras om du torkar mat själv.

Förbehandlingar innan torkningsprocessen kan bidra till att bibehålla vissa vitaminer, men förstöra andra. Kemiska förbehandlingar, såsom exempelvis svaveldioxid, hjälper till att skydda vitamin A och C, men förstör vitamin B1 (tiamin), ett näringsämne behövs för att omvandla kolhydrater till energi. Obs: i ekologisk mat är det inte tillåtet med användning av svavel.

En naturlig metod för förbehandling inkluderar varmvatten blanchering, som hjälper till att bevara karoten och tiamin, men orsakar förlust av vitamin c. Att, doppa råvaror i citrusjuice eller citronsyra kan motverka en del av den C-vitamin förlust.

Torknings teknik

Mängden näringsämnen som går förlorade beror också på torkningstekniken, men oavsett vilken typ av teknik som används för att torka mat – sol, varmlufts-, torkning, eller frystorkning – varje metod innebär värme och luft, vilket kommer att utarma näringsvärden i råvarorna.

Soltorkning orsakar mest förlust av näringsämnen medan inomhus – varmluftstorkning där du använder låg värme under kontrollerade former, orsakar minst förlust.

Förlust av näringsämnen

Ingen metod för torkning kan förhindra förlusten av näringsämnen i livsmedel helt och hållet. Det är därför det är viktigt att komplettera med en multi-vitamin (speciellt en som innehåller vitamin C) om du planerar att förlita sig på torkade livsmedelsprodukter under en längre tidsperiod.

Människor måste få C-vitamin genom kosten eller kosttillskott eftersom vi är en av de få arter som inte kan producera den för egen maskin. C-vitamin hjälper till över 300 metabola funktioner och hjälper befria kroppen från gifter. Det är viktigt att hålla ditt immunsystem friskt.

Visste du att? Citronsyran naturligt i citrusfrukter binder metaller som finns i kroppen, en process som kallas kelering. Detta hjälper till att avgifta giftiga metaller medel, såsom kvicksilver, arsenik, kadmium och bly som förekommer ofta i vatten eller livsmedel.

Hur man kan komplettera med vitamin C under en friluftstur?

Använd brustabletter med C-vitamin eller citronsyra, när du dricker vatten. Ganska enkelt, eller hur?

Använd torkade livsmedel som i utgångsläget har en stor mängd C vitamin. Citron och andra citrusfrukter är en allmänt erkänd källa, men är inte den högsta källan. Chilipeppar, röd paprika och persilja är några av de högsta mat källorna till vitamin C. Leta också efter frystorkad mat kryddad med kryddor som vitlök och olika paprika (paprika, chilipulver och cayenne). 1 tsk torkad organiskt citronskal innehåller 70% av ditt av vitamin C behov!

1 Responses to "Förlust av näringsämnen i torkade livsmedel"

    Comments (1)

    Leave a comment

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
    *
    *

Om friluftskocken

Under mitt mer än trettio år långa arbetsliv har jag arbetat som kock, har jag till skillnad från de flesta andra kockar gjort en yrkesmässig gourmetresa i vildmarken.

Följ mig på Facebook
+Follow

Login