Login
+Follow
Login

Friluftskockens förberedelser

By Friluftsmat med Anders Klint on 2015.08.07 In Förpackning och förvaring Köksartiklar Tält och lägerliv

Friluftsmat

Mat och dryck är viktiga steg i planeringen av en härlig tur i naturen. Maten ska kräva minimal förberedelse när du väl är ute, den ska ge dig tillräckligt med näring, och den ska smaka gott!

Att planera din friluftsmat och få ihop allt innan du sticker iväg

Var noga med att inte packa mer mat än vad som behövs. Kom ihåg att vi överlever ca 2 veckor utan mat, men dricksvatten är kritisk. Om du får slut på vatten och inte har tillgång till det överhuvudtaget, kan du i princip inte äta. Din kropp behöver extra tillfört vatten för att smälta maten.

Att inhandla livsmedel

Handla torra livsmedel i din livsmedelsaffär

Det förenklar dina förberedelser inför en friluftstur. Det kan ex. vara olika gryn, godis, couscous, pasta/nudlar och snabbris.

Handla färdigtorkade produkter på nätet
Där finns allt möjligt: lufttorkade grönsaker, ägg både som helägg, äggula eller äggvita, grönsakspulver, lufttorkad frukt av alla möjliga sorter, torkade oliver, vegoproteiner som torkad quorn och sojabiffar, torkad helmjölkpulver och riktigt gräddpulver. Det fnns även färdiga rätter, ex soppor och omelettblandningar.

Grönsaker som man gärna blandar i sin gryta över öppna elden eller i gasolkökets kastrull är ex. lufttorkade produkter som lök, tomater, paprika, selleri, broccoli, bönor, ärtor, squash, och en massa fler.

Själv ser jag det som en självklarhet att produkterna i största möjliga mån är ekologiska. Viktigt är även att det vi stoppar i oss endast innehåller de råvaror som vi vill ha, och inte en massa extra ingredienser ex. emulgeringsmedel eller färg- och konserveringsämnen. Som friluftsmänniska vill jag visa respekt för orörd natur och rena vatten. Det är väl detta som vi älskar och vill värna om?

Annat att tänka över

Läs bruksanvisningarna på varje produkt

Här kan du avgöra om eventuellt ytterligare ingredienser behöver införskaffas för att förbereda måltiderna. Det kan vara kryddor, lite mjöl, gräddpulver mm.

Läs näringsinnehållet på varje produkt i förväg för att avgöra om det kommer att innehålla tillräckligt med kalorier
Kaloribehov beror på typ av vandring och individuella behov. En bra tumregel är att leta efter måltider som innehåller minst 400 kalorier per 100 gram produkt.

Leta efter produkter med kort tillagningstid
Läs instruktionerna på paketen, om du känner dig osäker. Leta efter koktider som är ca 1-3 minuter eller mindre, särskilt för längre friluftsturer när du behöver ransonera bränsle. Numera finns det butiker och webbutiker som säljer färdigkokt ris och pasta utan alla de tillsatserna som du hittar i produkter från traditionella butiker.

Så här förpackar du din friluftsmat=att omorganisera och organisera

Omorganisera matvarorna du köpt
Många av de förpackningar som säljs av butiker med torkade livsmedel från matproducenter tar upp för mycket utrymme. Öppna varje paket, ta råvaran ur förpackningen, och packa dem i tåliga påsar som tål kokande vatten och är till för livsmedelsanvändning. Ta bort instruktionerna från gamla förpackningen och packa det med den nya förpackningen.

Jag rekommenderar att du använder dig av ziplockpåsar eller särskilda måltidspåsar som finns att köpa i webbutiker. Skillnaden mellan måltidspåsen och ziplockpåsen är att i ziplockpåsen kan du förvara maten ganska säkert, men i måltidspåsen kan du förvara maten väldigt säkert och även tillaga maten i påsen. Det går att hälla kokande vatten i den och därmed tillaga färdigrätter av ex. lufttorkade grönsaker eller att blanda pannkakspulver med vatten och få en slät smet.

Organisera dina maträtter!
För att minimera utrymme och vikt är det bäst att packa ingredienser eller måltider i jämnstora förpackningar i ziplockpåsar eller tjocka måltidspåsar: 1 – 2 portioner i varje paket, beroende på hur många ni är. Packa sedan ihop råvarorna för varje måltidsrätt i en större påse. Sätt alla frukostmåltider i en påse, snacks i en annan, luncher i en tredje, och middagar i en fjärde påse etc. Märk påsen med namn på maträtten och när den ska tillredas och mängd vatten som ska tillsättas. Lägg gärna till en eller några specifika instruktioner om du har dina egna önskemål om smak eller konsistens. Byt gärna ut råvaror i ett recept, så det passar dig bättre. Det kan göras med många vanliga ingredienser som håller längre: olivolja istället för smör och torkade grönsaker istället för färska.

Jag rekommenderar starkt att packa kaffe i måltidspåsar eller att separera det från övriga maten! Innfinner sej oturen, kan kaffedoften sprida sig till allt du har, och det kan förstöra smakupplevelserna av din vällagade gourmetmat.

Packa även med dig färska varor, om du kan bära den extra vikten. Konsumera färska råvaror de första dagarna innan de förstörs. Utgå från torkade grönsaker och frukter för längre resor. Täta bröd såsom bagels har längre hållbarhet. Tortillabröd kommer också att hålla bra i packningen.

För att hålla tortillabröden fräscha längre: sätt i en pappershandduk mellan varje bröd. Packa dem i en ziplockpåse eller i en matlagningspåse. Pappershandduken kommer att hindra dem från att klibba ihop. Detta fungerar även för torrare klimat eftersom papperet absorberar fukten och den behålls i tortillabröden och håller dem från att torka ut.

cropped-friluftsmat1.jpg

0 Responses to "Friluftskockens förberedelser"
Related posts
Related post from other blogs

    Comments (0)

    Leave a comment

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
    *
    *

Om friluftskocken

Under mitt mer än trettio år långa arbetsliv har jag arbetat som kock, har jag till skillnad från de flesta andra kockar gjort en yrkesmässig gourmetresa i vildmarken.

Följ mig på Facebook
+Follow

Login