Login
+Follow
Login

Friluftsliv på en pinne

By Friluftsmat med Anders Klint on 2015.05.05 In Eko Inspiration

Korv 1

Ekologiska råvaror är oftast godare än icke ekologiska. Detta bland annat på grund utav att de ha fått mogna på sina egna villkår och utan konstgödsel. Men, enligt en nyligen genomförd blindtest så fick den ekologiska korven sämst betyg och den billigaste korven fick dom högsta poängen.

Vad kan man utläsa av denna blindtest….? Att om man blind, så ska man inte äta ekologisk korv? Vi som även äter med ögonen bör välja den ekologiska korven istället.

Tydligen så sitter smaker, djup i själen och vi har en bestämd uppfattning om hur exempelvis grillkorv ska smaka. Vi vänjer oss vid tillsatser och ser till slut dessa tillsatser som en del av smaken på korven. När vi sedan utsätts för naturliga smaker, så undrar vi vad vi äter.

Vissa grillkorvar är ett skräckexempel på hur mycket skit man kan stoppa i en korv och ändå få många till att formligen älskar den.

Innehåll:
Vatten, nötkött, griskött, fett fläsk, nöthjärta, nötlunga, potatismjöl, svål, koksalt, mjölkpulver, mjölkprotein, blodprotein av nöt och gris, potatisfiber, kryddor, druvsocker, antioxidationsmedel E300, konserveringsmedel E250. Köttmängd: 29%.

Så här ser innehållsförteckningen ut på den ekologiska korven:
Ingredienser: Gris- och nötkött* 69%, vatten, potatismjöl*, salt, socker*, lök*, vitpeppar*, paprika*, muskot*, askorbinsyra (antioxidationsmedel), nitrit (konserveringsmedel). *=Ekologisk ingrediens. Rökt med alspån. Stoppad i naturtarm.

Här har alla friluftsmänniskor ett stort ansvar. Dom är nämligen stora inköpare av just billig varmkorv. Att ändra folks attityd till vad god mat är, tar lång tid, men vi måste börja någonstans.

Korv 3

0 Responses to "Friluftsliv på en pinne"

    Comments (0)

    Leave a comment

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
    *
    *

Om friluftskocken

Under mitt mer än trettio år långa arbetsliv har jag arbetat som kock, har jag till skillnad från de flesta andra kockar gjort en yrkesmässig gourmetresa i vildmarken.

Följ mig på Facebook
+Follow

Login