Login
+Follow
Login

Gahkku, Glödkaka

By Friluftsmat med Anders Klint on 2013.10.24 In Bröd

När man bodde i tältkåta var det vanligt att man bakade bröd varenda dag. Ingredienserna håller sig färska länge, åtminstone om man använder vatten som degvätska. Man var tvungen att ta med sig mycket mjöl och annat när man flyttade upp till fjälls på våren, för att det skulle räcka ända till hösten.

Först av allt måste ni ha en gjort upp en eld. Medan ni väntar på att det ska bli riktigt bra glöd gör ni degen i en bunke och låter den jäsa.

Tillagning

1 l Mjölk eller vatten (går fint med torrmjölk)

2 dl Sirap

1 pkt Jäst

2 msk Salt

15 dl Mjöl

Värm upp vätskan till 37 grader. Smula ner jästen. Rör ner sirapen. Blanda salt och mjöl. Häll ner mjölet i vätskan under omrörning. Rör i ca10 minuter(brödet blir segare). Låt jäsa i 20 minuter under duk. Ta ut hela degen på väl mjölat underlag och knåda till en fin deg. Dela sedan upp degen i ca20 bitar. Kavla sedan ut biten till en jämn rund kaka med kruskavel (ca30cm i diameter). Grädda i muurikka eller i en stekpanna, helst i gjutjärn, tills den fått fin färg och vänd dem som pannkakor.

tunnbröd

0 Responses to "Gahkku, Glödkaka"

    Comments (0)

    Leave a comment

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
    *
    *

Om friluftskocken

Under mitt mer än trettio år långa arbetsliv har jag arbetat som kock, har jag till skillnad från de flesta andra kockar gjort en yrkesmässig gourmetresa i vildmarken.

Följ mig på Facebook
+Follow

Login