Login
+Follow
Login

GORP

By Friluftsmat med Anders Klint on 2015.01.22 In Snacks och godis

När jag började med friluftsliv på 70-talet gjorde nästan alla sitt eget frilufts snacks. Annat än godis, exempelvis jägarsnus, fanns inte mycket att välja på annars.

Nu när jag idag ger mig ut på vandringsleder eller andra friluftsaktiviteter ser jag att främst köpta energi barer och liknande kommersiella produkter packas upp ur packningen. För mig innebär detta en nedåtgående trend, eftersom att gör-det-självare har ett bredare spektrum av smaker, texturer och näringsvärden att arbeta med. På en kort vandring, betyder inget av detta speciellt mycket. Men på en flerdagars, långväga vandring, som exempelvis Fjällräven Classic, behöver du verkligen ha mångfalden.

Den amerikanska blandningen Gorp är naturlig för mig och alltid enkel att tillverka från utbudet från den enklaste av butiker. Tekniskt sett består Gorp endast av russin och jordnötter (faktiskt, kommer själva namnet från Good Old Raisins och Peanuts). Men, naturligtvis, slutar alltför många att utveckla sitt friluftsgodis/energigodis där. Förutom denna grund, har olika frukter, nötter och godis lagts till i mixerna, med kokos och M&Ms är bland de mer populära tilläggen.

Torkad frukt är ofta grunden för friluftsgodis. Jag ger er ett par tips i slutet av denna blogg.
Kanske mindre väl kända är de varianter av ris krispy godis — som, i sig själva, inte är dåligt frilufts godis. Men om du tar mitt grundläggande recept och förändrar runt det så kanske du skapar ett ändå bättre snacks som även kanske passar dig bättre personligen.

Till exempel när jag gör dessa blandningar åt mig själv, lägger jag i en kopp mörk choklad och en kopp grovhackade brända mandlar. Och det finns ingen anledning att begränsa sig till Rice Krispies. Försök att använda dina favoritsmaker och pröva dig fram istället. Eller annan favorit testa olika flingor och müsli.

En av mina grund blandningar som jag bygger vidare på till friluftsgodis:
3 msk smör
1 pkt mini marshmallows / 4 koppar
6 koppar Rice Krispies spannmål.

Smält margarin eller smör i en stor kastrull på låg värme. Lägg marshmallows och rör om tills den är helt smält. Ta bort från värmen. Lägg till müsli. Rör tills allt är väl blandat. Överför blandningen till en skärbräda, plåt, stekpanna eller vad du har till hands, jämna ut smeten, när den svalnat, skär den i små bitar och packa i fryspåsar.

Alternativ: I en stor skål i mikrovågsugn, värm smör och marshmallows på hög effekt i 2 minuter. Kör mikrovågsugnen ytterligare 1 minut på hög värme och rör om tills massan är slät. Tillsätt müsli och fortsätta därifrån.

GORP

0 Responses to "GORP"
Related posts
Related post from other blogs

   Comments (0)

   Leave a comment

   E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
   *
   *

  Om friluftskocken

  Under mitt mer än trettio år långa arbetsliv har jag arbetat som kock, har jag till skillnad från de flesta andra kockar gjort en yrkesmässig gourmetresa i vildmarken.

  Följ mig på Facebook
  +Follow

  Login