Login
+Follow
Login

Historien om Dutch Oven

By Friluftsmat med Anders Klint on 2015.07.27 In Dutch Oven

dutch-oven
Om ursprunget till Dutch Oven Det finns många historier. Många av dem har sannolikt uppståt runt lägerelden. Och dom alltför vilseledande dofterna under matlagningen eller bakningen från en dutch oven, har nog inte bidragit till deras tillförlitlighet.

Vad som är säkert är att den första Dutch Oven på den europeiska kontinenten användes på tidigt 1500 tal och introducerades i Nord Amerika på sent 1600 tal, där den fick sitt nuvarande namn.

Namnet Dutch Oven: är en gjutjärns gryta eller panna med slät botten som har tre ben att placera dutch oven ovanför glöden och att hålla den på en jämn värme på alla sidor, locket ska ha en hög kant, i syfte att förhindra ved eller kol att ramla av locket. Dessa ”ugnar” har ett handtag av stål genom två ”öron” med två fästpunkter på grytan.
Vissa hävdar att Dutch Oven tar sitt namn från de holländska (dutch på engelska) köpmän, som importerats från Holland och dessa köpmän/hantverkare hade en tradition av att tillverka saker i just gjutjärn. Nederländska bosättare bosatte sig i hög grad i trakterna av Pennsylvania, därifrån fick Dutch Oven sin språngbräda in på den Amerikanska kontinenten.

Lewis och Clarks expedition transporterade Dutch Oven när de korsar landet (återkommer i en senare blogg om vilka de var och vad deras historia). Jägare, upptäcktsresande, pionjärer och nybyggare såg Dutch Oven som en ”en nödvändig reskamrat”. Detta eftersom de skulle kunna under de mest primitiva förhållanden förbereda det samma som en ”bofast” i ett hemma kök. Oavsett om det är en tung gryta, bröd, kaka eller en stek var det tack vare denna Dutch Oven som gjorde att man kunde tillreda allt som man kunde göra i en fast bosättning eller i ett traditionellt hemmakök och att de mest krävande gourmet maträtter kunde tillagas långt borta från civilisationen.

En litteraturstudie om ursprunget till namnet ”Dutch Oven”, visar att en viss författare vid namn Ragsdale, skriver att år 1704 att en man med namnet Abraham Darby reste från England till Nederländerna för att studera holländarnas kunskaper om gjutjärn och se hur de tillverkade gjutformar av sand. Vid hans återkomst till England Darby började experimentera med tillverkningsprocessen och där han slutligen fick en patent på gjutnings processen. Darby började därefter att exportera sina gjutjärns produkter till de nya kolonierna i Amerika.

Denna historia är spännande och tack vare dessa pionjärer kan vi fortfarande avnjuta de mest tillfredsställande upplevelser med matlagning utomhus med gudomligt läckra måltider.

För mig finns det inte mycket bättre än med vänner laga en god måltid.Omgiven av naturen och samtidigt doften av sjudande Dutch Oven sakta men säkert med mörkret spridda över skogen, du inser att livet inte kan bli mycket bättre än så här. Lev enkelt ;).
Dutch Oven Partioaitta 1

0 Responses to "Historien om Dutch Oven"

    Comments (0)

    Leave a comment

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
    *
    *

Om friluftskocken

Under mitt mer än trettio år långa arbetsliv har jag arbetat som kock, har jag till skillnad från de flesta andra kockar gjort en yrkesmässig gourmetresa i vildmarken.

Följ mig på Facebook
+Follow

Login