Login
+Follow
Login

Kniven

By Friluftsmat med Anders Klint on 2014.07.29 In Utrustning

Oavsett om du ägnar dig åt generellt friluftsliv, klättring, vandring eller paddling, är det alltid ett klokt val att bära en lämplig friluftskniv med dig. Även om du aldrig behöver den av säkerhetsskäl, är en kniv alltid bra för en mängd vardagliga uppgifter. Om jag utgår från perspektivet matlagning inom friluftslivet, så är min personliga rekommendation en Victorinox, som har det mesta man behöver inom matlagning: kniv, fiskfjällare, korkskruv, konservöppnare etc.

Knivar med fast blad
Eftersom det inte finns några rörliga delar, fasta knivar är starkare och mer hållbara än fällknivar. Fasta blad rekommenderas för exempelvis att filéa fisk, skära och hacka grönsaker. Den största nackdelen med knivar med ett fast blad är att de kräver ett hölster som ofta är svårt att hålla rent från bakterier. Se till att välja en kniv med ett hölster gjort av plast, som är lättare att hålla hygieniskt.

Fällknivar
Många (men inte alla) fällknivar har flera blad av olika längder och typer. Detta ger större mångsidighet. Men fällknivar är inte lika hållbara som knivar med fasta blad. Om flera blad och funktioner (sax, såg, etc.) tilltalar dig lika mycket som mig, överväg då en schweizisk armékniv eller en Leatherman multiverktyg.

Bladtyper
Det finns tre vanliga bladtyper: rakt, sågtandat och kombinationen rakt/sågtandat.

Rakt blad
Perfekt för användning runt lägerköket, rakt blad är ett bra allmänt skärverktyg. Det är också relativt lätt att slipa och behålla sin egg längre än sågtandat blad.

Tandat blad
Ett sågtandat blad kan särskiljas genom tänder som är inbyggda i bladet. Fast inte lika uttalad som tänderna på en såg, är ett sågtandat blad mycket effektivare än ett rakt blad på att skära igenom exempelvis en fisk. Men sågtandade blad slöar snabbare och är besvärliga att slipa. Till slipning krävs runda filer, oftast av flera storlekar, och en hel del tålamod.

Rakt/tandat
Ett rakt blad nära den spetsiga änden och tandat nära basen, detta kombinationsblad erbjuder det bästa av två världar. Låt din tänkta aktivitet bestämma bladtypen, eller om du verkligen behöver den mångsidigheten, välj en kniv eller ett multiverktyg med flera bladalternativ.

Bladmaterial
De mest populära bladmaterialen är legeringar kol/stål och rostfritt stål. Bladet av kolstål är lätt att slipa och behålla sin skärpa längre än bladet av rostfritt stål, men det rostar om det inte behandlas med silikonvax eller används regelbundet. Bladet av rostfritt stål rostar inte, men kräver mer arbete för att behålla sin skärpa.

Knivar för vandring / camping
När du vandrar eller ägnar dig åt friluftsliv, då vill du hålla vikten till ett minimum. En bra friluftskniv är liten och lätt, men robust för att tåla misshandeln, för de aktiviteter du ägnar dig åt kan ge ett större slitage än i ett hemmakök. Ett blad med både en skarp gränslinje och en tandad kant kan vara mest fördelaktigt här.

När du köper en rätt kniv, kommer du att bli förvånad över alla användningsområden du hittar för den. Oavsett om du ska skära genom vegetation eller tillverka en grillpinne, skära grönsaker eller filéa fisk, bör kniven vara en integrerad del av din utrustning.

Hälsningar från Friluftskocken!

 

Victorinox swisschamp

1 Responses to "Kniven"

  Comments (1)

 1. Björn Edvardsson wrote:

  Hej och tack för många goda och praktiska mattips. Måste dock slå ett slag för svenska språkets variationsrikedom, en kniv förvaras i en slida, knivslida. Hölster har man till skjutvapen och mobiltelefoner.
  Allt gott (!)
  Björn

 2. Leave a comment

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
  *
  *

Om friluftskocken

Under mitt mer än trettio år långa arbetsliv har jag arbetat som kock, har jag till skillnad från de flesta andra kockar gjort en yrkesmässig gourmetresa i vildmarken.

Följ mig på Facebook
+Follow

Login