Login
+Follow
Login

Konsten att göra bra kaffe på din friluftstur

By Friluftsmat med Anders Klint on 2013.12.05 In Dryck

En anledning till att vi gör besök i naturen är att omfamna möjligheten att släppa våra världsliga ägodelar och vardagliga lyx för en stund. Men för många av oss som älskar friluftsliv, att offra vår morgon med att inte få dricka en kopp kaffe är bara en icke förhandlingsbara. Kaffet är så mycket mer än bara en medioker provsmakning. Hett svart kaffe att vakna upp nu, på en gång, det är en bra dryck. Frystorkat? Nej tack.

Här är några av de bästa metoderna och lätt att bära utrustning för att göra gott kaffe, som alltid tycks smaka så mycket bättre på en friluftstur.

Inte för varmt

Oavsett vilken metod du väljer att använda för att göra ett gott kaffe, är det viktigt att komma ihåg att inte låta vattnet nå enda till kokpunkten.

De aromatiska, rika oljor i kaffet frigörs vid vattnets temperatur som är precis under kokpunkten (i 96 grader C). Desto varmare vatten desto längre du låter det koka – desto mer bittert blir ditt kaffe och kommer att smaka beskt.

Mala kaffe!

En bärbar, manuell kaffekvarn är också viktig. Förmalt kaffe har redan förlorat massor av dess naturliga smak, så packa med dig en påse med hela bönor i packningen. Vissa kvarnar har batteri drift, men vissa har en vev för att mala manuellt och det är denna som jag personligen föredrar. Den enda nackdelen är att det kan vara lite jobbigt att mala. Denna kvarn är mångsidig; den kan användas till hela pepparkorn eller hela kryddor, så packa med dig två kvarnar på din friluftstur.

Vilda västern

coffee

Cowboykaffe

I denna mest grundläggande camping kaffetillverkning, mal ditt kaffe grovt och värm med vatten i en perkolator, en vanlig klassisk kaffepanna. Låt kaffet stå och dra en stund innan du häller upp kaffet i era koppar/kåsor.

Italienskt

Espresso

Denna metod är den som är mest smakrik.

Om du köper en liten espressobryggare, som huvudsakligen är tre delar: 1) en bottendel som du fyller med vatten, 2) en mellandel: en liten skål som du fyller med finmalet kaffe och 3) en övre del som det färdiga espressokaffet kommer att hamna i: drick och njut.

Drick kaffe på Franska

Presskaffe

Nu snackar vi mjuka smaker med en mildhet utan någon som helst bitterhet. Presskaffet, som har sitt ursprung i Frankrike är känt för sin höga arom och är en favorit bland kaffekonnässörer.

Pressbryggare är inte stora, och de är lätta och enkla att packa med sig, och lätta att rengöra. Bland annat Primus har en pressbryggare som är helt anpassad för friluftslivet. En fransk press är bara en smal kanna av olika material, men den som jag beskriver här är i metall, med en metall- eller nylonfilter vid slutet av en kolv. Återigen, är det viktigaste att komma ihåg att inte låta ditt vatten komma ända till kokpunkten då du häller vatten över kaffet. Låt dra i ca två minuter, rör om lite, pressa ned kolven och kaffet är redo att drickas.

Gourmetkaffe

Aeropress

Kanske det bästa med att använda dessa metoder som Aeropress och den franska pressen är att du har fullständig kontroll. Du kan göra ditt kaffe till den temperatur som du vill, så ljus eller mörk som du vill och låta dra så länge du vill.

Aeropress ”skjuter” blandningen av varmt vatten och finfördelar genom ett filter direkt i din kopp med hjälp av luft och tar mindre än en minut att göra. Extremt lätt, gör det en självklar följeslagare i din ryggsäck. http://www.youtube.com/watch?v=9t-SCVMknUU

Campingtips

Kokkaffe

Också känd som en sotig, skitig och bucklig kaffepanna, kan den användas på stormkök eller direkt vid lägerelden. Du häller bara vatten till botten, häll i det grovmalda kaffet när vattnet kockat upp och låt dra några minuter innan du dricker. Hela processen tar ungefär 10 minuter.

Även om det inte gör ”rumsrent fint kaffe”, har det varit tippad som ”originalet, äkta friluftskaffe på nordiskt vis”. Många föredrar denna metod för friluftsutflykter  – det ger en stark, robust dryck.

Sött och sliskigt

Smaka upp ditt kaffe

Om du dricker det svart, mer makt till dig. Men om du inte skäms för att smaksätta kaffet lite, glöm inte olika smaksättningar såsom mandelmjölk, bär- och fruktessenser. Exempelvis sötad kondenserad mjölk smakar underbart gott i kaffe om du vill ha det sött. Ett annat alternativ är att använda uppvärmd mjölk i stället för vatten. Resultatet är gräddig och gott.

Kaffepannan

1 Responses to "Konsten att göra bra kaffe på din friluftstur"

    Comments (1)

    Leave a comment

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
    *
    *

Om friluftskocken

Under mitt mer än trettio år långa arbetsliv har jag arbetat som kock, har jag till skillnad från de flesta andra kockar gjort en yrkesmässig gourmetresa i vildmarken.

Följ mig på Facebook
+Follow

Login