Login
+Follow
Login

Lägereld-plättpanna

By Friluftsmat med Anders Klint on 2014.02.01 In Frukostrecept Köksartiklar Lunchidéer Tält och lägerliv

 

ÖVER ÖPPENELD

Pannan är planerad att användas över öppen eld, alltså på lägereld, på grillen och på gasspis. Eftersom botten är konvex, passar pannan inte att användas på hällen. Med denna panna får man en upplevelse att kasta upp plättan och vända den i luften! Man kan också steka fisk, kött eller grönsaker i pannan.

RENGÖRINGEN

Plättpannan bör tvättas innan man använder den för första gången. Eftersom pannan är gjord av bleck, behöver man inte rengöra pannan genom att heta upp med fett. När man börjar använda pannan, lönar det sig att först grädda några plättar försöksvis och sedan torka plättpannan från matfett med hushållspapper.

AKTA ER FÖR HETA PANNAN

Plättpannan kan vara brännande het, och när man vänder plättar i luften, kan matfett stänka på åskådarna, eller plättan kan landa på någon. Innan man kastar plättan upp i luften, bör man se att pannan inte ska nudda någon. Man måste vara speciellt försiktig när man gräddar plättar med barn.

VARUDEKLARATIONEN

Den här plättpannan är finsk. Den har konstruerats av en scout med flera hundra utflykters erfarenhet. Pannan har kant med vinkeln som är optimerad för ”konstkastande”. Skaftet kan bytas och det kan skruvas om på plats. Pannans järnskaft är fäst genom att svetsa ihop. Pannan är gjord av stålbleck, därför att tillverkaren tycker att bara en panna som är gjord av bleck och järn fungerar ordentligt under alla förhållanden. För att förhindra pannan att rosta bör pannan vara fet och den bör förvaras på torrt ställe.

NÅGRA TIPS FÖR NYBÖRJARE

Smeten måste vara mycket styvare än vad man använder i gjutjärnspanna. När man vickar på pannan, bör smeten sprids ut och det bör bli ett lager smet just i hela pannan. Smeten får inte vara mer rinnande. Syftet är att smeten stelnar tillräckligt innan man kastar upp plättan.
Elden borde vara ganska het. Pannan hettas upp med smör, margarin eller matolja. Matfett  behöver inte användas så mycket att plättan simmar i det. Med andra ord: Matfett just rinner när man vickar på pannan. Man bör låta pannan svalna lite, för att smeten inte ska fastna i botten eller brännas vid när man häller smeten i pannan. När smeten har stelnat litet, kan man försöka om plättan lossnar från botten. Gör det genom att skaka pannan försiktigt eller genom att  knacka på skaftet. Sedan är det dags att kasta upp plättan. Man vippar pannan så att några centimeter av plättan hamnar på den sneda kanten av pannan.

Sedan ”kastar” man plättan i luften med en skjutande och  krokande rörelse. Man tar fast plättan genom att ta plättpannan under plättan och ge efter litet. (Man får inte slå pannan mot plättan.) Om och när man först misslyckas med plättar, kan man rengöra plättpannan genom att skrapa med kniv eftersom pannan är  gjord av stålbleck. Om en plätta faller till marken, är den perfekt att öva kastandet med. Snart lär man sig att kasta på många olika sätt: kasta upp bakom sig, ta fast framför sig; kasta upp framför sig, ta fast bakom sig…

ETT ENKELT SMETRECEPT

Blanda ihop i en bunke med pip cirka 4 deciliter mjölk, några matskedar socker, två ägg (gärna torkade ägg från www.friluftsmat.nu) och vetemjöl. Smeten ska bli tillräckligt tjock och trög. Enligt teori ska man låta smeten pösa i några tio minuter, men ofta börjar man grädda plättar omedelbart.

Försäljare: www.naturkompaniet.se,  www.partioaitta.fi

Plättpanna 1

 

 

0 Responses to "Lägereld-plättpanna"

    Comments (0)

    Leave a comment

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
    *
    *

Om friluftskocken

Under mitt mer än trettio år långa arbetsliv har jag arbetat som kock, har jag till skillnad från de flesta andra kockar gjort en yrkesmässig gourmetresa i vildmarken.

Följ mig på Facebook
+Follow

Login