Login
+Follow
Login

Måltider i vildmarken är viktiga och ska smaka gott

By Friluftsmat med Anders Klint on 2014.10.15 In Frukostrecept Inspiration

Jag arbetar som en friluftskock. Kanske låter det lite roligt, men jag kan säga att det är det bästa jobbet som finns! När jag först började bli mer involverad i vandrings- och paddlingsäventyr, förväntade jag mig aldrig att jag någon dag skulle bli en instruktör i vildmarksmatlagning.

IMGP0283_blog

Jag minns de första friluftsäventyren, för över 30 år sedan, när jag grävde in i en typisk friluftsmåltid och tänkte för mig själv, ”det måste finnas ett bättre sätt att hantera livsmedel i vildmarken”. Med detta i åtanke började jag att undersöka allt jag kunde om vildmarksmatlagning och göra friluftsmåltider som skulle vara mer njutbara. När jag pratade med andra friluftsliventusiaster, insåg jag att många hade samma fråga i åtanke: hur gör man läckra och lätta måltider på vildmarksturer.

Min personliga stil; Jag gör allt själv!

Jag gillar mat. Punkt. Vissa (frilufts) kockar skaffar snabbt en mycket personlig stil, eller specialiserar sig i kokkonsten från ett visst land, men det har aldrig riktigt fungerat för mig. Naturligtvis Italien, dess mat och speciellt italienarnas inställning till maten är nära mitt hjärta, men jag kunde lika bra säga samma sak för Frankrike, Spanien och många andra länder. Klassisk köttgryta får mig att gå i gång lika mycket som en enkel margherita, en slät sobrasada, eller en raffinerad croque-en-bouche. Jag har en passion för ekologiska och fair trade produkter och tjänster. Mitt eget första val är att välja ekologisk mat och fair trade produkter om möjligt. På grund av mitt jobb måste jag också vara ganska bred, men det verkar så tråkigt att bara göra en sak!

 
Vad jag tror att vi friluftskockar har gemensamt, vare sig det är kimchi eller korv vi lagar, är att alla kockar vill laga personlig mat. Mat som säger något om den anrättningen, vid lägerelden, berättar en historia, och gör människor glada. Det är en känsla av framgång – eller misslyckande – som jag önskar att framföra.
 
Essensen och passion för mig är min stora kärlek till vildmarken, camping och i kombination matlagning. När jag kan uppleva de här sakerna tillsammans och dessutom har dem som mitt yrke, så är lyckan fullständig!

 
Lägerelds frukost = proteinkraft!

IMGP0416_blogg_stor

Nånting vid lägerelden lägger en så unik och läcker smak till varje måltid. Här är ett enkelt frukostrecept som är fylld med protein (för att ta dig igenom en dag med fantastiska vandringar och naturupplevelser).

 
Ingredienser
2 msk olivolja
1 – 2 paket bacon och fyra korvar
1 burk vita bönor
5 ägg
Salsa- eller Tapatiosås
 

Instruktioner
1. Gör en lägereld (kontrollera att du har papper, kvistar, trä och något att tända med!).
2. När elden är varm och stadig, placera en stekpanna på exempelvis ett grillgaller och häll olivolja i pannan.
3. Lägg till korv och bacon. Rör om och värm i 3 minuter.
4. Lägg i vita bönor. Rör om hela tiden, koka inte sönder bönorna.
5. Flytta korv, bacon och bönor till en annan kastrull eller gryta.
6. Knäck 5 ägg i stekpanna, vispa äggen till  äggröra. Låt äggen steka i 2 minuter.
7. Servera frukosten med salsa- eller Tapatiosås!
 
Ett så enkelt och stärkande sätt att börja din morgon i naturen!

0 Responses to "Måltider i vildmarken är viktiga och ska smaka gott"

    Comments (0)

    Leave a comment

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
    *
    *

Om friluftskocken

Under mitt mer än trettio år långa arbetsliv har jag arbetat som kock, har jag till skillnad från de flesta andra kockar gjort en yrkesmässig gourmetresa i vildmarken.

Följ mig på Facebook
+Follow

Login