Login
+Follow
Login

Mattermos

By Friluftsmat med Anders Klint on 2015.10.28 In Förpackning och förvaring Inspiration Köksartiklar Lunchidéer Menyplanering Tillagningsmetoder Utrustning

484897_10151280131686389_1444555640_n_240 dpi

Skulle du vilja ta med dig matlådan hemifrån och öppna den till lunch för att kunna avnjuta varm mat? Eller varför inte ta med en fruktsallad som ska hållas kall i flera timmar… Det är här denna typ av termos kommer in i bilden. Mattermos är en produkt som mixar fördelarna med en klassisk matlåda och en termos. Matlådan är lätt att äta ur och är därför mycket vanlig att ta med sin mat i till jobbet. Men det krävs att det finns ett kylskåp att ställa den i och sedan en micro att värma upp maten i, ganska omöjligt eller otroligt att du skulle finna vare sig en micro eller ett kylskåp ute i vildmarken. En klassisk termos håller däremot maten varm i flera timmar vilket gör att det som finns i termosen kan ätas eller drickas varm till lunch. Men termosen har den nackdelen att den är riktigt svår att äta ur. Är det soppa går den bra att hälla ut på tallrik men de som en gång försökt äta potatismos och korv ur en vanlig termos inser att det inte var någon smart idé.

Håller maten kall eller varm

En mattermos har däremot fördelarna från bägge dessa produkter. Det går lika bra att använda den för att behålla maten kall eller varm. De som jobbar utomhus eller vandrar kan med fördel använda mattermosens funktion att hålla maten kall. Genom att placera mattermosen i frysen kyls den ned innan den ska användas och kommer sedan att hålla maten kall med lätthet fram till lunchdags. Sedan kan den hällas upp på en tallrik och värmas över elden, i stormköket eller liknande. Är det mat som ska ätas kall kan den ätas direkt ur mattermosen då öppningen är betydligt större än på klassisk termos. De som istället vill ha sin mat varm värmer maten och häller den över i en mattermos som helst sköljts med hett vatten innan. På med locket och den håller värmen i 4-5 timmar. Med andra ord är det ett perfekt sätt att få med sig varm mat på utflykter där matsäcken tidigare enbart har varit smörgåsar och dryck. Förutom att hålla värmen eller kylan är de jag presenterar även helt läckagesäkra vilket gör att du kan ta med sig soppan likväl som söndagssteken i termoslådan.

De ”termoslådor” som jag presenterar är tillverkade av stål vilket gör att man helt undviker plastkontakt med maten. Orsaken att man vill undvika detta är att produkter som ska vara tillsammans med mat skall vara BPA-fria. Se tex på nappar och nappflaskor där detta är tydligt utmärkt just för att man är extra noga med detta för småbarn. Det finns en del som försöker lansera sina produkter som just ”mattermos barn” med just argumentet att de är BPA-fria. Men varför ha en för barnen och en för de vuxna. Mattermosen ”Lunchlåda” som jag beskriver i denna blogg är BPA-fria vilket gynnar både vuxna och barn.

Ett avslutande tips:

Använd mattermosen som kärl att ”tillaga” lunchen i. På morgonen fyller du mattermosen med den mat du vill ha till lunch och på lunchen häller du på vatten från en vanlig dryckestermos som håller värmen på mellan 6 – 8 timmar, skruva på locket på mattermosen och lät svälla en stund. Funkar finfint även fast det kan vara runt -20.

0 Responses to "Mattermos"
Related post from other blogs

   Comments (0)

   Leave a comment

   E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
   *
   *

  Om friluftskocken

  Under mitt mer än trettio år långa arbetsliv har jag arbetat som kock, har jag till skillnad från de flesta andra kockar gjort en yrkesmässig gourmetresa i vildmarken.

  Följ mig på Facebook
  +Follow

  Login