Login
+Follow
Login

Planera för en längre friluftstur

By Friluftsmat med Anders Klint on 2014.01.29 In Förpackning och förvaring Inspiration Menyplanering

När man förbereder för en fler-dagars friluftstur, är en av de största utmaningarna packa tillräckligt med mat för att ge tillräckligt med näring och energi. Eftersom livsmedel tenderar att vara tunga och tar upp en hel del utrymme, är det viktigt att planera och packa måltider noga för att tillgodose ökade kalori behov utan att lägga onödig vikt. Var uppmärksam när du packar, och var inte rädd för att justera packningen tills vikten är jämnt fördelad, en välbalanserad, omsorgsfullt arrangerade packning ger dig ökad komfort på ditt äventyr.

Steg 1

Planera dina måltider. För varje dag av ditt äventyr, planera frukost, lunch, middag och mellanmål. Välj råvaror som tar liten plats men gör dig mätt när du tillagar dem, såsom ris, pasta eller havregryn, dessa livsmedel tar mindre plats i packningen men ger kalorier som behövs för vandring/paddling/skidtur mm. Annan bra friluftsmat kan exempelvis vara soppar, nötter, ost, bönor torkat kött/fisk.

Steg 2

Ta med råvaror som är anpassade efter var du ska och vad du ska göra. På långa äventyrs resor, så måste måltids planeringen ofta utgå ifrån tillgången på vatten matlagnings bränsle ved och till ditt stormkök. Om vatten inte finns tillgängligt eller att du fullständigt misslyckas med matlagningen, då är ”jägarsnus”, energi godis, hemlagade frilufts snacks torrkött mer eller mindre nödvändiga som självklart kommer att ge dig både energi och näring.

Steg 3

Ta bort onödiga förpackningar. När du packar din mat, är det viktigt att du tänker på utrymme så att dina råvaror tar minsta plats i din packning. För långa ävnetyr i vildmarken, hårda plastförpackningar tar upp för mycket utrymme för att vara praktiskt, men återförslutningsbara plastpåsar är ett bra alternativ till styva förpacknings material eller andra skrymmande förpackningar. Istället för att packa vätskor, som saft, juice etc som alternativ till vatten, packa istället med dig pulveriserad dryck blandningar. För smak, packa kryddor i enskilda påsar och etikettera tydligt.

Steg 4

Använd en packpåse. För att få din mat samlad i ryggsäcken, att använda en packpåse är bland annat till för att samla alla de olika plastpåsar och andra förpackningar på en plats. På natten, kan du hänga påsen med dess dragsko från ett träd eller en hög gren för att hålla den ur vägen för björnar eller andra djur som kan lockas av doften av mat, om du nu skulle befinna dig på en sådan plats.

Steg 5

Packa ryggsäcken. För långa friluftsturer, så kommer förmodligen det som är kopplat till mat och dryck vara det tyngsta i din packning. För att hålla balansen i exempelvis en ryggsäck, placera livsmedel / vätska och andra tunga föremål mot ramen som vilar mot ryggen, ovanför höften och mellan skulderbladen. Fyll i det återstående utrymmet med kläder och andra lätta föremål, och fokusera ryggsäckens remmar för att fixera de tunga föremålen i packningen.

Steg 6

Varje dag på äventyret / friluftsturen, plasera de råvaror som du kommer att äta under vandringen och placera dessa i en mindre ytterfickor på ryggsäcken, alternativt lätt åtkomliga i dina kläder. Detta gör att du kan nå dessa utan att behöva gräva runt i packningen.

Hiking trail

0 Responses to "Planera för en längre friluftstur"

    Comments (0)

    Leave a comment

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
    *
    *

Om friluftskocken

Under mitt mer än trettio år långa arbetsliv har jag arbetat som kock, har jag till skillnad från de flesta andra kockar gjort en yrkesmässig gourmetresa i vildmarken.

Följ mig på Facebook
+Follow

Login