Login
+Follow
Login

Rötmånad

By Friluftsmat med Anders Klint on 2013.08.12 In Inspiration Tält och lägerliv

Här är några tips på hur man håller färska livsmedel färska och frysta livsmedel frysta.

• Viss typ av kött, såsom bacon och korv, har längre hållbarhet än annat kött, bland annat på grund av den höga mängden konserveringsmedel.

• vakuum paketerade råvaror kommer att kraftigt öka hållbarheten på dina livsmedel. Gå inte ut och köp en vakuum maskin, De flesta livsmedelsbutiker kommer att försegla ditt råvaror utan kostnad.

• Kött kan hållas bakteriefria i upp till fyra dagar genom att linda upp den på en bit av disk-trasa som har fuktats i ättika. Den vinäger lukt / smak försvinner så snart köttet placeras över elden.

• Ost kan också bevaras färsk mycket längre genom att packa in den i en vinäger indränkt disk-trasa och sedan doppas i paraffin.

• För att bevara fryst kött från upptining ut för snabbt, se till att marinera köttet ( den flytande marinaden fungerar som en kylklamp), förvara den i en zip-lock plastpåse och slå sedan in den i tidningspapper, eller ännu bättre, isoleringsmaterial som används för exempelvis strykbrädor.

• Fryst kött bör alltid placeras i mitten av ”zip-lock” påsen, som alltid hålls borta från direkt solljus, alternativt förvaras i en liten kylare. De mjuka dubbelsidiga kylväskorna fungerar nödvändigtvis inte lika bra på att hålla saker kalla/frysta som eget packade råvaror, men då tömmer dessutom så tar dessa väskor allt för stor plats.

• Krossad is du ser i mataffären som bland annat används för att hålla fisk och annan havs-mat kyld eller fryst är den bästa isen för att packa i under transporter av större mängder av färska råvaror. Den håller längre än vanliga isklabbar etc och butiken kommer förmodligen att ge bort den gratis.

• Torris fungerar bra att hålla råvaror helt fryst i upp till sex dagar. Dessutom, eftersom det smälter förvandlas direkt till koldioxid istället för en vätska, därför så uteblir problemet med våta påsar mat. Det fungerar bra för kött, margarin, isbitar och även glass. Men den har ett par problem, dels så väger den mer, Och kan vara ett riktig krångel att hitta om du inte bor nära en större stad med ett exempelvis medicinsk företag.

• Bryt aldrig ägg skalet och sedan lagra dem i en behållare. Denna metod anses av vissa som ett sätt att inte behöva oroa sig för att äggen inte ska gå sönder och tar mindre plats i packningen. Det de inte vet, är att när ägget lämnar skalet, att det omedelbart blir en grogrund för bakterier, och är ett säkert sätt att få massiv matförgiftning på din resa. Dessutom alltid, när det finns möjlighet, att köpa färska ägg från bondens marknad snarare från än mataffären. De har inte förvarats så länge, vilket gör att hållbarheten ökar tre gånger så längre. Och det bästa sättet att förvara dem, är i en frigolit kartong, som man enkelt kan tillverka själv, placerade i mitten av packningen eller tejpade fast under kanoten sätet.

• När du gör sallader, se till att välja rödkål, japanska napakål eller kinakål. De håller i veckor utan kylning och gör en god sidorätt med exempelvis rivna morötter, röd lök, paprika, russin och cashewnötter.

• Grönsaker som tomater, paprika och selleri kommer att bevaras mycket längre om du först fyller en hink med ca 6 liter kallt vatten och två matskedar klorin. Låt grönsakerna ligga och dra några minuter, luft torka dem därefter över natten i kylen och låt dem droppa av i exempelvis en sil, och sedan packa dem. Blekmedelet dödar bakterier från ytan som främjar förruttnelse.

Detta var några tips och jag återkommer med fler lite senare….

grönsaker

0 Responses to "Rötmånad"

    Comments (0)

    Leave a comment

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
    *
    *

Om friluftskocken

Under mitt mer än trettio år långa arbetsliv har jag arbetat som kock, har jag till skillnad från de flesta andra kockar gjort en yrkesmässig gourmetresa i vildmarken.

Följ mig på Facebook
+Follow

Login