Login
+Follow
Login

Skärgårdssoppa

By Friluftsmat med Anders Klint on 2013.06.16 In Sopprecept

Koka soppa på tång? Jo det kan man göra och det är faktiskt gott! På lördagens paddeltur klev jag iland på några klippor och fixade lunch.

Jag hade tagit med en flaska vatten och en burk med buljongtärning, hackad lök och haricort verts, någon matsked sesamolja, hackad grön chili, en citronklyfta, salt och hackade champinjoner. Allt i samma burk. Jag kokade upp vattnet och öste i allt på en gång. Under paddlingen hade jag klippt av blåstång. Man använder de yttersta späda skotten. De fick åka ner i soppan precis innan kastrullen togs av värmen. De blev simsalabim så där läckert knallgröna.

Man kan använda lite vad som helst, tror jag. Det funkar nog bra med kycklingbitar, grönsaker, buljong och tång. Räkor är såklart gott i.

Jag tror att blåstång passar speciellt bra ihop med sesamolja, lime och ingefära. Asiatiska smaker alltså. Jag ska testa en mer italiensk smakide’ också. Det borde funka.

Du tror kanske inte att blåstång är gott, men fan det ÄR det! Det är en skön grej att göra när man är på sjön eller på stranden. Den är lätt att hitta och det finns massor och är okej att plocka.

Tång

2 Responses to "Skärgårdssoppa"

  Comments (2)

 1. Nils wrote:

  Fantastiskt! Det vill jag prova!

 2. Leave a comment

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
  *
  *

Om friluftskocken

Under mitt mer än trettio år långa arbetsliv har jag arbetat som kock, har jag till skillnad från de flesta andra kockar gjort en yrkesmässig gourmetresa i vildmarken.

Följ mig på Facebook
+Follow

Login