Login
+Follow
Login

Tips på hur man håller färska livsmedel färska och frysta livsmedel frysta

By Friluftsmat med Anders Klint on 2015.08.11 In Förpackning och förvaring Inspiration Konserverad mat Menyplanering

torrkött

 • Viss typ av kött, såsom lufttorkat renkött, bacon och vissa välkryddade rökta korvar, har längre hållbarhet än annat kött. De innehåller mer salt och är rökta och dessutom ibland är lite torkade. Välj dessa!
 • Att vakuumpacka råvaror och livsmedel ökar hållbarheten på det mesta.
 • För att bevara fryst kött från upptining för snabbt, se till att marinera köttet innan du fryser in det. Marinaden kommer delvis att fungera som en kylklamp. Lägg det därefter i en tjock plastpåse.
 • Ost kan bevaras mycket längre genom att packa in den i en vinäger indränkt ny och ren disktrasa och sedan doppas i paraffin, eller vakuumförpacka den i små portionsförpackningar!
 • Beroende på klimatet, kan du välja vart i packningen du lägger dina medhavda matupplevelser. Är det kallt ute och inget direkt solljus, kan du lägga kylvaror perifert i din ryggsäck. Är det varmt ute och solen ligger på, lägg kylvarorna i mitten av packningen, väl isolerade från solljuset.
 • Ibland kan man frestas av att knäcka äggen och kasta skalet och endast ta med sig innehållet. Problemet är att det kraftigt försämrar äggets hållbarhet. Metoden användes förr som ett sätt att slippa oroa sig för att äggen skulle gå sönder och de tar förstås mindre plats i packningen. Det är ett säkert sätt att få massiv matförgiftning på en friluftstur om det inte används samma dag! Numera finns det färdigtorkat ägg, både som heläggspulver, äggulepulver och även äggvitepulver. De säljs i välsorterade webbutiker för friluftsmat. Dessa äggpulver tar minimal plats, väger förhållandevist lite och har en hållbarhet på många månader-år vid optimal förvaring.
 • När du gör sallader, välj rödkål, japanska napakål eller kinakål. De håller i veckor utan kylning och blir en god sidorätt med rivna morötter, röd lök, paprika, russin och cashewnötter. Numera finns det även torkade grönsaker på marknaden, och det går att på dessa att göra sej en fräsch sallad. Inte fullt så krispig som hemma, men inte långt ifrån.

soltorkad mat

0 Responses to "Tips på hur man håller färska livsmedel färska och frysta livsmedel frysta"
Related posts
Related post from other blogs

   Comments (0)

   Leave a comment

   E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
   *
   *

  Om friluftskocken

  Under mitt mer än trettio år långa arbetsliv har jag arbetat som kock, har jag till skillnad från de flesta andra kockar gjort en yrkesmässig gourmetresa i vildmarken.

  Följ mig på Facebook
  +Follow

  Login