Login
+Follow
Login

Torka mat, en introduktion

By admin on 2013.08.23 In Torka Mat själv

Torkning är den äldsta metoden för att bevara mat. Våra förfäder torkade livsmedel såsom rotfrukter, äpple, vinbär, jordgubbar, fisk och kött. Jämfört med andra metoder, är torkning ganska enkelt. I själva verket kanske du redan har det mesta av utrustningen till hands. Torkade livsmedel håller väl eftersom fukthalten är så låg att nedbrytande organismer inte kan växa.

Torkning kommer aldrig ersätta övrig konserverings metoder och frysning, eftersom dessa metoder bibehåller smaker, utseendet och näringsvärdet av färsk mat är bättre. Men torkning är ett utmärkt sätt och kanske det bästa sättet för oss friluftsmänniskor att bevara mat som kan ge variation till måltider och ge läckra, näringsrika mellanmål. En av de största fördelarna med torkade livsmedel är att de tar mycket mindre lagringsutrymme än konserverings metoder.

Torka livsmedel, kräver några grundläggande kunskaper. Mat kan torkas på flera sätt, till exempel genom solen om luften är varm och torr nog, eller i en ugn eller en egen tillverkad tork om klimatet är fuktigt.

Med naturliga livsmedel och på grund av den höga kostnaden för kommersiellt torkade råvaror för friluftslivet, är att torka råvaror själv ett betydligt bättre alternativ. Torkning är inte svårt, men det tar tid och att du är uppmärksam. Även om det finns olika torkningsmetoder, de allmänna riktlinjerna förblir desamma.

Soltorkning

Även sol-torkning är en populär och mycket billig metod, men många delar av de Nordiska länderna har inte ett lämpligt klimat för det. Pålitlig sol hydratisering av livsmedel kräver 3 till 5 dagar i följd när luft temperaturen är 18 – 30 grader C. och fuktigheten är mycket låg.soltorkad mat

 

Torka i ugnen

Torkning råvaror i ugnen, kan å andra sidan, vara mycket dyrt. En eget tillverkad livsmedels tork, alternativt en köpt, är billigare att driva. En varmluftsugn kan vara det mest ekonomiska investeringen om rätt modell är vald. En varmluftsugn som har en reglerbar temperatur börjar vid 40 grader C. och en kontinuerlig drift funktion snarare än en tidsstyrd kommer fungera ganska bra som en tork.

I nästa blogginlägg kommer ämnet att vara ” Förlust av näringsämnen i torkade livsmedel

Läs gärna mitt tidigare blogginlägg om att torka mat.

Lycka till!

/Anders

1 Responses to "Torka mat, en introduktion"
Related posts
Related post from other blogs

   Comments (1)

  1. This post is truly a pleasant one it assists new internet viewers, who are wishing in favor of blogging.

  2. Leave a comment

   E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
   *
   *

  Om friluftskocken

  Under mitt mer än trettio år långa arbetsliv har jag arbetat som kock, har jag till skillnad från de flesta andra kockar gjort en yrkesmässig gourmetresa i vildmarken.

  Följ mig på Facebook
  +Follow

  Login