Login
+Follow
Login

Torka mat

By Friluftsmat med Anders Klint on 2013.05.25 In Torka Mat själv

Att torka mat är enkelt och det finns många fördelar med att torka mat. Den mest uppenbara är ju så klart att det är ett sätt för att bevara maten, här kommer några fler argument varför du ska torka din mat.

Torka mat, varför?

 • Maten blir lätt
 • Man kan sätta ihop måltider som man själv vill ha dem
 • Man behöver inte ha konstiga tillsatser med
 • Man tar bort vatten ur livsmedlet och förhindrar på så sätt att maten fördärvas
 • Det är lätt att ”återställa” maten genom blötläggning och kokning
 • Det finns många olika metoder för torkning. Jag torkar i den vanliga spisugnen. På ugnsgallret lägger jag ett tunt tyg. Gardintyg eller myggnät i syntetmaterial är utmärkt. Man kan inte torka så stora mängder i taget, men proceduren sköter sig själv.

Redan på vårvintern är det dags att börja den trevliga torkproceduren. Då är rotfrukterna fortfarande fina. Grönsakerna kan vara färska eller djupfrysta.

Det färdigtorkade köttet förvaras i frysen tills det är dags att paketera.

Hur länge håller sig den torkade maten i rumsvärme? Svar: Jag vet inte. Jag har förvarat torkad mat i 6 veckor på vandring och resa. Den sista matportionen smakade lika bra som den första. Rotfrukter och grönsaker har förlorat en del smak och färg efter ett år. Kött håller sig inte så länge. Vid jultid ett år hittade jag en liten påse torkad nötfärs i ett skåp. Den hade legat där sedan sommaren. Den var inte fin.

Torka grönsaker och rotfrukter

Ugnen skall vara 50 – 60 grader varm, ugnsluckan på glänt. Torktiden är 3 – 6 timmar beroende på vilken vara och tjocklek. Riktigt tunna skivor går snabbt att torka och snabbt att sedan tillreda. Det är fördelar, men smaken tycker jag blir bättre, om skivorna är lite tjockare.

Många råvaror skall skäras i tunna skivor. Bästa resultatet blir med en mandolin. Det är en manuell grönsaksskärare, som brukar finnas i välsorterade köksbodar.

Rotfrukter skalas och skärs i c:a 2 mm tjocka skivor på tvären. Skivorna förvälls i kokande, lättsaltat vatten 3 – 4 minuter. Sköljs därefter i kallt vatten. Låt skivorna rinna av. Lägg ut skivorna på en tunt tyg på ugnsgallret. Ugnsluckan på glänt.

Lök, även purjolök, behöver inte förvällas. Halvera på längden och skär i tunna skivor på tvären. Skivorna skall vara sönderdelade och läggas i ett täckande lager på ett tunt tyg på ugnsgallret, ugnsluckan på glänt. Vänd ett par gånger under torkningen för jämnare resultat.

Vitkål strimlas fint innan den förvälls någon minut i lättsaltat vatten och därefter torkas i ugnen. Se lök ovan!

Andra grönsaker torkas på motsvarande sätt som jag beskrivit ovan: Gröna bönor, färska eller djupfrysta, blir mycket bra. Blekselleri, zucchini, paprika är andra grönsaker jag provat med gott resultat.

En del grönsaker finns att köpa torkade: tomater, paprika, svamp.

Torka frukt och bär

I vissa recept ingår frukt. Det är inga problem att torka själv. Annars finns ju möjligheten att köpa torkat.

Citrusfrukter: Skiva och lägg på ugnsgallret som klätts med tunt tyg. Ugnsvärme 50 grader. Ugnsluckan på glänt. Torktid 12 timmar eller mer.

Äpplen: Skalas och urkärnas och skivas. Lägg på galler som ovan. Torktid: 5-7 timmar.

Banan: Skiva och lägg på ugnsgallret, som klätts med tunt tyg. Lägg skivorna utan att de nuddar varandra och inte ovanpå varandra. De klibbar lätt ihop annars. 50 graders värme i 7 – 9 timmar. Även som torkade klibbar de lätt ihop. Ska de användas i matlagningen gör det inget. Men till ”Fjällgodis” är det ett minus. Det kan dock motverkas om man blandar med finfint hackad mandel. Hemmatorkad banan är otroligt mycket godare än den man köper. Den köpta är indränkt med fett i tillagningen och sötad.

Jordgubbar: Halvera eller skiva jordgubbarna. Lägg dem med snittsidan upp på det med tyg försedda ugnsgallret. 50 graders ugnsvärme i 7 – 9 timmar. Skivorna kan behöva vändas en gång under torkningen för att inte torka fast på underlaget. Att blanda torkade jordgubbar i ”Fjällsgodis” är mycket gott.

Torka kött

Kött torkas också gärna på vintern – våren. Jag passar på att köpa lämpligt kött när det är extrapris.

Nötkött Står det nötkött i receptet är det oftast utskuren biff eller oxfilé. Det blir garanterat gott. Marinerad torkad oxfilé kan ätas som den är. Torkad köttfärs, helst av magert nötkött, blir mycket gott och mer lättuggat än det hela köttet.

Jag har också prövat fläskfilé med mycket gott resultat.

Nä det gäller kyckling är min erfarenhet att det bästa är kycklingfärs. Jag har prövat helt kycklingkött, som jag kokade, finskivade och torkade. Men det blev hårt och svårtuggat.

Helt kött kan marineras innan det torkas. Stora bitar av kött skärs i längder, tjocka som falukorv. Lägg köttet i marinad c:a 1 – 2 dygn. Lägg dem därefter i frysen ett par timmar. Sen är det enkelt att skära köttet i tunna skivor. Olja det väl rengjorda ugnsgallret och ”häng upp” köttskivorna. Lägg gärna ett aluminiumfolie under så eventuell köttsaft droppar ner på det. Sätt in i ugnen, 50 graders värme, 10 kanske 15 timmar. Köttbitarna skall kännas som läder, när de är färdiga.

Malet kött.Det bästa resultatet får man nog, om man mal köttet själv. Får man tag på extra mager nötfärs, blir också det ett mycket bra resultat. Fläskfärs går också bra, om man köper skinkfärs, 10% fett. Den vanliga fläskfärsen är alldeles för fet och man skulle riskera få äta härsken mat. Inte kul. Fågelfärs är mager och ger ett bra torkresultat.

Stek färsen i en stekpanna utan fett. Rör om hela tiden, så den blir smågrynig. Den ska inte bli brynt. Låt den dunsta av på hushållspapper. Lägg sedan färsen på tunt tyg ovanpå ugnsgallret. Ställ in i ugnen med ugnsluckan på glänt, 50 grader. Det tar c:a 8 timmar innan torkningen är klar. Då är den knastertorr. Lägg den i plastpåse och frys den. Tips: Väg färsen både när den är färsk och torkad. Det kan vara lite olika beroende på råvaran.

Hur mycket skall man torka?

För att på ett enkelt sätt beräkna vilka råvaror och vilka mängder, gör jag en tabell, se bild, då blir det enklare att förbereda vildmarks turen. Se bilden!

ravarutabell

8 Responses to "Torka mat"

  Comments (8)

 1. Kristin wrote:

  Hej! Jag är vegan och skulle gärna vilja ha tips på hur man torkar baljväxter, samt hur man gör varm choklad utan mjölkpulver på bästa sätt. Tack!

  • Friluftsmat med Anders Klint wrote:

   Hejsan Kristin, jag kan göra ett blogg inlägg om detta. Är du laktos intolerant, är det därför du inte vill använda mjölkpulver eller är det därför att du är vegan?

 2. friluftsmat wrote:

  Finns massor mer att berätta och skriva om i detta ämne….

 3. Leave a comment

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
  *
  *

Om friluftskocken

Under mitt mer än trettio år långa arbetsliv har jag arbetat som kock, har jag till skillnad från de flesta andra kockar gjort en yrkesmässig gourmetresa i vildmarken.

Följ mig på Facebook
+Follow

Login