Login
+Follow
Login

Varför är fett kalorier så viktigt?

By Friluftsmat med Anders Klint on 2013.09.27 In Menyplanering Uncategorized

Kroppen är beroende av att bränna kalorier från fett (lipider) när det bränner igenom kalorier från kolhydrater. Fett fungerar ungefär som ett förvarings ämne för kroppens extra kalorier. Vi verkar ha en obegränsad lagringskapacitet för fett, vilket gör det till vår största reserv av energi. Ändå är fett ämne som är långsamt att smälta och inte konverterar till snabb energi. Det beror på att det primära syftet med fett är att tillhandahålla cellstruktur, en process som kräver att bryta ner fett och transporterar den till celler. Denna process kan ta flera timmar. Det är därför det är viktigt att ha en reserv av fettceller, innan en aktivitet, snarare än att förlita sig på dem som en snabb energikälla. Fett är också viktigt för dämpning vitala organ i kroppen, isolerande för kroppen, så att den kan hålla sig varm.

Det finns två typer av fett – mättade och omättade. Mättade fetter är från animaliska ursprung och omättade från vegetabiliska källor.

Vandra långa sträckor i bergig terräng kan bränna upp till 5000 kalorier per dag. Eftersom fett ger 9 kalorier per gram, behöver vandrare konsumera en större mängd fett för att kompensera för förlorade kalorier. Jag föreslår att en extra mängd fett gradvis till dieten och att fokusera huvudsakligen på icke-animaliska (omättad) källor för att förhindra arteriell igensättning och påfrestningar på hjärtat. Pålitliga och nyttiga fettrika källor kan exempelvis vara nötter, frön, kokos och olivolja.

IMGP0454

0 Responses to "Varför är fett kalorier så viktigt?"

    Comments (0)

    Leave a comment

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
    *
    *

Om friluftskocken

Under mitt mer än trettio år långa arbetsliv har jag arbetat som kock, har jag till skillnad från de flesta andra kockar gjort en yrkesmässig gourmetresa i vildmarken.

Följ mig på Facebook
+Follow

Login