Login
+Follow
Login

Varför är kolhydrater kalorier så viktigt?

By Friluftsmat med Anders Klint on 2013.09.25 In Menyplanering Uncategorized

Kolhydrater är den viktigaste macro kalorin till över-konsumera när det gäller att vandra, paddla eller exempelvis skida (eller någon form av uthållighets aktivitet) eftersom det primära syftet med kolhydrater är att tillhandahålla energi. Kolhydrater bryts ner till glukos för de omedelbara energibehoven och överskottet lagras som glykogen för framtida energibehov. När glykogen lagret är fyllda, de återstående kalorier omvandlas till fett.

Att förstå typer av kolhydrater är viktigt och att de blir anpassade just för dig. Det finns 2 typer av kolhydrater – komplexa och enkla.

Enkla kolhydrater (socker) ger en snabb explosion av energi. Exempel: chokladkakor, energi godis, bakverk, godis, läsk.

Komplexa kolhydrater (stärkelse) ger ihållande energi. Exempel – pasta / bröd, korn, hirs, råris, havre, quinoa, bovete, grönsaker, bönor, linser.

Friluftsmänniskor bör i första hand fokusera på komplexa kolhydrater. Komplexa kolhydrater är kroppens bästa energikälla. De bryts ner till glukos långsammare än enkla kolhydrater och därmed ger en fördröjd kalori avkastning som gör det möjligt att utföra intensiv aktivitet under en längre tid.

Varför är kolhydrater negativt betraktade av bantare, exempelvis inom GI rörelsen om de är så viktiga för energin? Eftersom mindre snabba kolhydrater är de viktigaste, inte mindre komplexa kolhydrater. Förvirring uppstod när denna enkla begrepps förklaring tappades bort, vilket gör det verkar alla kolhydrater (inklusive komplex) var dålig. Detta ska säga är min åsikt och är ett evigt debattämne.

Kolhydrater

2 Responses to "Varför är kolhydrater kalorier så viktigt?"

  Comments (2)

 1. Kör mycket pasta till luncher och bröd+majonäs+choklad till frukost och en godis till mellanmål.

  • friluftsmat wrote:

   Låter som du har kontroll på ditt kosthåll och förmodar att du gillar att laga mat ;)!

 2. Leave a comment

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
  *
  *

Om friluftskocken

Under mitt mer än trettio år långa arbetsliv har jag arbetat som kock, har jag till skillnad från de flesta andra kockar gjort en yrkesmässig gourmetresa i vildmarken.

Följ mig på Facebook
+Follow

Login