Login
+Follow
Login

Värme-, eld-egenskaper

By Friluftsmat med Anders Klint on 2013.10.07 In Tält och lägerliv Vilda växter

Virke från ett vintergrönt träd, som kallas ”barrved,”, dvs träd som ej ändrar färg under vintertid, brinner snabbt, dessa träslag brinner så hastigt, att nästan inte överhuvudtaget producerar någon kol. De ger däremot färgstarka eldar, men utgå ifrån att du kommer att behöva massor av vid för att klara av en hel kväll. Lövträd eller ”hårda träslag” tar längre tid att tända , brinner långsamt och producerar glödande kol, vilket är nödvändigt, för matlagningseldar.

Kom ihåg att bra ved ska vara torr, ruttna, smuliga, våta eller grönt trä ger en rökig eld och poppel kan ryka även när det är torr. Undvik barrved som innehåller mycket kåda, eftersom detta kommer att ge dig en eld som kommer att skapa mycket gnistor.

För en liten eld,  som ska användas endast som en liten matlagningseld, använd endast, långsamt brinnande ved, eller torr ved från lövträd. Barr träd och björk näver (aldrig skall tas från ett levande träd). Försök inte att starta en eld med andra typer av bark eftersom bark inte brinner bra.

Obs : Aldrig samla ved nära sly eller av träslag som du inte vet vad det är. Den rök från brinnande växter som du inte vet vad det är, kan orsaka en allergisk reaktion och kan även vara farlig vid inandning.

En naturlig sak är att lära sig grunderna i vilka träslag som växer i skogarna, eller som du av någon annan anledning har tillgång till och vilka egenskaper dessa har. Nedan är en lista över några träslag till bland annat en matlagningseld och deras eld egenskaper, några av dessa är svårare att få tag i, men har tagit med dessa, enbart på grund utav av deras oslagbara kvalitet till matlagnings eldar. Det finns naturligtvis fler och träd slagen skiftar mellan längst i söder och längst upp i norr, men detta är en bra lista att börja med. Om du är osäker på träd slag, är det bästa och säkraste att inte elda det och det är värt att komma ihåg att allt virke kommer att brinna bättre om du klyver och splintar det.

Al: Dålig värme förmåga och växer oftast nära vatten.

Äpple : Utmärkt – Det brinner långsamt och stadigt när det är torrt , med liten låga , med bra värme . Doften är ljuvlig.

Ask: Är ett av de bästa träslagen, brinner länge och har en mycket bra värme förmåga, kan även användas färskt, men naturligtvis inte lika bra som när det är torrt.

Bok: En stark konkurrent till asken, men är inte lika tillgängligt, och fungerar mycket dåligt när det är färskt. När detta träslag har brunnit upp så kommer glöden att finnas kvar under lång tid.

Björk: Värmen är bra men det brinner snabbt. Doften är behaglig. Bra träslag att värma sig med, men inte lika bra till matlagning.

Ceder: Bra när det är torrt. Full av knaster och knäppande. Det ger små lågor men mycket värme och doften är behaglig.

Körsbärsträd: Brinner långsamt, med bra värme. Ytterligare ett träslag som har fördelen av att dofta gott.

Kastanj: Medioker. Kan knappt skapa glödande kol. Liten låga och dålig värmeeffekt.

Fläder: medioker. Mycket rökig. Brinner snabbt, dålig värme.

Alm: Erbjuds ofta till försäljning. Bör torkas och förvaras i minst två år för att denna ved ska fungera bra till matlagning. Även då kommer detta träslag att röka.

Hasselnöt: Bra, lite rök, bra värmeförmåga

Järnek: Bra, går även att använda när den är färsk, till skillnad från de flesta andra träslag, men bäst när det får ligga och torka i ca sex månader.

Vitbok: Nästan lika bra som bok .

Gullregn: Mycket giftig träd, frän rök, tar bort din aptit.

Lärk : knastrig, parfymerat, och ganska bra för värme förmåga.

Lagerblad: Har en lysande och vacker flamma, lätt parfymerad doft, bra värme egenskaper.

Lime: Dåligt . Brinner bra, men med dålig värme, rekommenderas ej till matlagning.

Lönn: Bra. Utmärkt till matlagning, värmer bra och skapar en perfekt glödbädd.

Ek : Röken är bitter, men torr gammal ek har en utmärkt värme förmåga, brinner långsamt och stadigt tills hela stocken kollapsar i cigarr – liknande aska.

Päron : Ger en bra värme och en god doft.

Tall: Brinner med en strålande flamma, men benägna att slå gnistor. Tallen har en härlig doft och en glad blå låga.

Platan: Brinner vackert, men är benägen att kasta gnistor om den är mycket torr .

Plommon: God värme -och aromatisk.

Poplar: Verkligen hemskt.

Rhododendron: De tjocka gamla stjälkarna, som är väldigt kompakta, brinner bra och värmer fint, bra till matlagning.

Alkasia: Brinner långsamt , med bra värme, men med frän rök.

Gran: Brinner för snabbt och med för många gnistor.

Törne : En av de bästa växterna. Brinner långsamt , med stark värme och lite rök .

Valnöt : Bra, och så är doften. Aromatisk trä. Men tyvärr svår att få tag i, på våra nordliga bredd grader.

Pil: Dåligt. Den måste vara torr innan den går att använda, och då brinner det långsamt, med liten låga. Värmer dåligt och rekommenderar den ej till matlagning.

Idegran : Sist men bland de bästa. Brinner långsamt, med stark hetta, och doften är behaglig.

Bilden nedan är på al.

Alder

0 Responses to "Värme-, eld-egenskaper"

    Comments (0)

    Leave a comment

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
    *
    *

Om friluftskocken

Under mitt mer än trettio år långa arbetsliv har jag arbetat som kock, har jag till skillnad från de flesta andra kockar gjort en yrkesmässig gourmetresa i vildmarken.

Följ mig på Facebook
+Follow

Login