Login
+Follow
Login

Vitaminer och mineraler

By Friluftsmat med Anders Klint on 2013.09.30 In Menyplanering Uncategorized

Vitaminer och mineraler under frilufsvistelsen

Liksom mineraler, kemiska reaktioner i kroppen kräver vitaminer, och en brist eller överskott av något kan störa funktionen hos en annan. En brist påverkar din prestation och försvagar immunitet. Vi vet att äta en mängd olika livsmedel säkerställer vi kommer att få det lämpliga förhållandet av makronäringsämnen, men det garanterar inte att vi kommer att få rekommenderade dagliga intaget av vitaminer och mineraler. Det är inte lätt att få en diet av färskvaror på en vandring. Vandrare huvudsakligen beroende av torkade, kokta och förpackade livsmedel, alltså få tillräckliga nivåer av vitaminer är ofta ett problem. Jag rekommenderar att ta en multivitamin för dagligt behov och speciellt under friluftsvistelser. Och ät så mycket färska, råa livsmedel /grönsaker /frukt när du kommer in till civilisationen igen.

Med undantag av socker, nästan alla livsmedel innehåller viktiga mineraler. Mineraler hjälper kroppen att producera kemiska reaktioner. Mineraler inkluderar järn, kalcium, fosfor, natrium, kalium, jod, magnesium, zink, och koppar.

Fettlösliga vitaminer

De fyra fettlösliga vitaminer är: A, D, E och K. De kräver kroppsfett (lipider) för att absorberas in i kroppen och kan lagras i kroppsvävnaden under långa perioder. Att ta för mycket av dessa 4 vitaminer kan resultera i att ha för mycket av dessa vitaminer finns i kroppen, vilket leder till hypervitaminos.

Varje vitamin har en specifik roll.

Vitamin A behövs för starka ben, bra syn, och frisk hud. Den återfinns i mörka gröna och gula frukter och grönsaker.

Vitamin D hjälper kalcium och fosfor för starka ben, inklusive tänder. Vitamin D erhålls från solljus.

E-vitamin hjälper till att skydda vitamin A och röda blodkroppar. Det finns i en mängd olika livsmedel.

Vitamin K är gjord i kroppen av bakterier från tarmkanalen. Den finns i spenat, grönkål, och kål.

Vattenlösliga vitaminer

Vattenlösliga vitaminer kräver vatten för att lösas upp och utsöndras snabbt från kroppen genom urinen. Dessa nio vattenlösliga vitaminer är: 8 B-vitaminer och vitamin C. Det är viktigt att konsumera dessa vitaminer dagligen. B-vitaminer hjälper till att omvandla kolhydrater till energi och bryta ner fett och proteiner för att upprätthålla den nervsystemet. C-vitamin hjälper till att hålla immunförsvaret starkt. Vikten av vattenlösliga vitaminer är många –

Tiamin (B1) hjälper till att omvandla mat till energi och upprätthålla nervsystemet. Hittade i ostron, gröna ärtor, limabönor och berikade produkter.

Riboflavin (B2) hjälper till att omvandla mat till energi och genererar glutation, ett enzym som frigör kroppen från fria radikaler. Finns i gröna bladgrönsaker, mejeriprodukter, berikade produkter.

Niacin (B3) hjälper till att omvandla mat till energi. Hittade i jordnötter, ägg, svamp, berikade produkter.

Pantotensyra (B5) hjälper till att omvandla mat till energi och kontrollera stress genom att frigöra hormoner från binjurarna. Finns i nästan alla livsmedel.

Pyridoxin (B6) hjälper till att omvandla mat till energi och botar hundratals hygienkrav. Finns i hela korn, bönor och vissa frukter.

Cyanokobalamin (B12) hjälper till att omvandla kolhydrater till energi, bilda röda blodkroppar och upprätthålla nervsystemet. Finns i mejeriprodukter, kött, vegetariskt stöd näringsmässiga jäst.

Folsyra hjälper till att omvandla kolhydrater till energi och hjälper till att forma det genetiska materialet DNA och RNA för att stödja celltillväxt. Hittade i alla grönsaker och berikade produkter.

Biotin upprätthålla ämnesomsättning och bidrar till att stärka naglarna. Finns naturligt i de flesta livsmedel.

Vitamin C eller askorbinsyra bygger bindväven för celler och håller blodkärl, tandkött och tänder friska. Det hjälper också kroppen att ta upp järn. Finns i frukt och grönsaker.

 

0 Responses to "Vitaminer och mineraler"

    Comments (0)

    Leave a comment

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
    *
    *

Om friluftskocken

Under mitt mer än trettio år långa arbetsliv har jag arbetat som kock, har jag till skillnad från de flesta andra kockar gjort en yrkesmässig gourmetresa i vildmarken.

Följ mig på Facebook
+Follow

Login