Login
+Follow
Login

Vitt bröd

By Friluftsmat med Anders Klint on 2013.10.31 In Bröd

Mjöl, vatten, jäst och salt – det är det fyra grundingredienserna i det vanliga vita brödet, det låter väl inte så komplicerat för er friluftskockar. Ett fint bröd har en knaprig skorpa medan innanmätet är luftigt och vitt med en lite seg, tuggig konsistens. Praktiska kommentarer. Redskap. Använd gärna bakplåtspapper i botten på kastrullen under jäsningen. Detta är en grund deg och kan användas till pinnbröd, glödkaka eller ett vanligt jäsbröd.

Grundreceptet på vitt bröd

Det här receptet går igenom moment för moment – ett grundrecept för alla de kommande jäsdegarna för lägerelden i det här kapitlet, utgångspunkten är att du lagar bröd från grunden ute i naturen.

1 stort runt bröd eller två mindre, alternativt ca 10 st pinnbröd

Jästblandningen

1 paket torrjäst

¾ dl ljummet vatten (inte över 45 grader i ett 4 dl mått)

1 msk socker

500 g vetemjöl

1 msk rågmjöl (fullkornsmjöl)

2 ¼  tsk salt

2 ¼ dl vatten + ¾ dl vatten (ev. lite mer)

Förslag till redskap. Träslev/trägaffel, 4 liters bunke, till jäsning. Om det är varmt ute, kan du använda bunken till jäsning.

Jästen. Strö jästen över ytan på det varma vattnet, rör i sockret och låt stå 5 minuter eller mer tills jästlösningen börjar bubbla lite och visar att jästen är levande och aktiv. Övriga ingredienser. Mät upp mjöl och salt i bunken. Rör om i jästlösningen för att kontrolera att jästen lösts upp ordentligt rör ned den i det kalla vattnet. Häll ner jäsvätska i mjölet och knåda degen tills den känns torr. När du håller upp den ska den kännas torr och seg. Jäsningen i bunken/kastrullen – 1 – 1 ½ timme eller längre. Låt degen jäsa 2 ½ – 3 gånger sin volym. Det är jäs volymen som är viktigast, inte jästiden. Degen är nu klar att formas till bröd.

Ecochef kanelbullar

0 Responses to "Vitt bröd"

    Comments (0)

    Leave a comment

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
    *
    *

Om friluftskocken

Under mitt mer än trettio år långa arbetsliv har jag arbetat som kock, har jag till skillnad från de flesta andra kockar gjort en yrkesmässig gourmetresa i vildmarken.

Följ mig på Facebook
+Follow

Login